AROBS Engineering este partenerul industrial principal și liderul consorțiului pentru verificarea și validarea independentă a software-ului proiectului Space Rider

AROBS Engineering, parte a grupului AROBS, este partenerul industrial principal pentru verificarea și validarea independentă a software-ului Space Rider, primul sistem european de transport spațial reutilizabil. Astfel de activități se vor desfășura în cadrul Programului Space Rider, finanțat de Agenția Spațială Europeană (ESA).

Obiectivul Space Rider este de a oferi Europei un sistem de transport spațial integrat, reutilizabil, accesibil și independent pentru accesul și întoarcerea de rutină din orbita joasă. Acesta va transporta încărcături utile pentru diverse aplicații, altitudini de orbită și înclinații.

Sistemul este format din Modulul Orbital AVUM (AOM) și Modulul de Reintrare (RM). AROBS Engineering va fi liderul consorțiului responsabil pentru verificarea și validarea independentă a software-ului (ISVV), incluzând specificațiile tehnice, arhitectura, dezvoltarea codului și validarea sistemelor de testare pentru ambele module.

AROBS și partenerii săi vor efectua activitățile necesare pentru a ajuta misiunea SpaceRider să asigure calitatea specificațiilor, proiectării, codării și testării setului complet de module software centrale pentru AOM și RM, acoperind Service Layer și Stratul de Application Software Layer.

Odată separat de Modulul Orbital AVUM, Modulul de Reintrare reutilizabil Space Rider, un așa-numit vehicul de tip lifting body de dimensiunea unui microbuz, va ateriza cu o precizie de 150m sub o parașută dirijabilă cunoscută sub numele de parafoil. Lansarea va fi efectuată cu racheta Vega-C.

Space Rider va avea potențialul de a permite următoarele:

 • Aplicații free-flying, precum experimente în micro-gravitație pentru:
  • Farmaceutice
  • Biomedicină
  • Biologie
  • Știință Fizică
 • Demonstrație și validare a tehnologiei în orbită pentru aplicații pentru:
  • Explorare, precum roboți,
  • Observarea Pământului, precum instrumentare,
  • altele, precum știința Pământului, telecomunicațiile,
 • Aplicații de supraveghere, precum monitorizarea dezastrelor terestre și inspecția sateliților.

Vehiculul este considerat viitorul cercetării europene în orbita joasă a Pământului și în micro-gravitație, susținând dezvoltarea tehnologică pentru materiale, produse farmaceutice, observarea Pământului și alte domenii. Space Rider va fi o platformă ideală pentru validarea și demonstrarea în orbită a noilor tehnologii.

După ce aterizează în siguranță pe Pământ, Space Rider va fi recondiționat pentru reutilizare, fiecare vehicul fiind proiectat pentru a efectua cel puțin cinci zboruri, fiecare durând aproximativ două luni. În compartimentul de încărcătură cu control al mediului pot încăpea până la 600 kg sau 1.000 de litri de încărcătură utilă. Zborul inaugural este așteptat să aibă loc spre sfârșitul anului 2024.

Cosmin Stanciu, Business Group Manager, expert în domeniul aerospațial  – AROBS Engineering:

Parteneriatul cu ESA are o importanță semnificativă pentru noi și suntem foarte bucuroși să vedem că expertiza pe care am dobândit-o în soluțiile on-board software pentru misiunile spațiale, în ultimii 10+ ani, poate fi acum utilizată pentru a asigura în continuare calitatea și fiabilitatea noilor nave spațiale ESA.

Acest nou proiect validează înalta expertiză a colegilor noștri în domeniul aerospațial. Felicit echipa AROBS Engineering pentru această realizare excepțională. Suntem mândri că vor fi implicați într-un proiect cu un impact semnificativ asupra viitorului industriei aerospațiale europene”, a declarat Voicu Oprean, fondator și CEO al AROBS.

Cu peste 20 de ani de experiență în proiecte aerospațiale, AROBS Engineering dezvoltă software personalizat, având o înțelegere profundă a tehnologiei de rețelistică și a soluțiilor pentru viitorul sistemelor de avionică și aerospațiale.

În consorțiul condus de AROBS Engineering sunt implicate echipe de la Intelligentia și Spazio IT, două companii italiene cu o experiență vastă în dezvoltarea de software pentru industria aerospațială.

Recent, AROBS Engineering a anunțat că este unul dintre partenerii industriali ai ClearSpace și ai Agenției Spațiale Europene (ESA) pentru a oferi o soluție de software embedded pentru programul ClearSpace-1. În 2020, ESA a desemnat ClearSpace să construiască, lanseze și să zboare într-o misiune extraordinară de de-orbitare pentru a captura o bucată mare de deșeuri spațiale, iar apoi să piloteze în siguranță obiectul în atmosfera Pământului.

Video: To orbit and back with Space Rider https://www.esa.int/ESA_Multimedia/Videos/2022/11/To_orbit_and_back_with_Space_Rider#.ZB28ZpVOhcw.link, copyright ESA.

Disclaimer:
Trebuie notat faptul că punctul de vedere exprimat mai sus nu reflectă opinia oficială a Agenției Spațiale Europene.