Viitoarele tendințe tehnologice în anul 2022

Tehnologia a fost întotdeauna un factor important care a influențat digitalizarea afacerilor și totodată inovarea acestora. Tendințele tehnologice din ultimii ani au contribuit constant la importanța industriei de software development.

Creativitatea umană împuternicită prin tehnologie a reușit să învingă provocări peste provocări, facilitând buna funcționare a societății. Industria tech se află într-o continuă expansiune, permițând companiilor de software development să progreseze și totodată să se adapteze constant nevoilor tot mai complexe ale societății.

Tendințele tehnologice și tehnologiile emergente nu sunt singurele lucruri care evoluează. Pandemia i-a făcut pe experții din domeniul IT să conștientizeze că rolul lor a devenit unul și mai important pe fondul schimbărilor produse, mai ales într-o lume în care interacțiunea umană e tot mai restricționată.

Ce înseamnă toate acestea pentru viitoarele tendințe tehnologice?

Faptul că lumea se află într-o contiună schimbare are implicații asupra serviciilor de software development, care sunt într-un flux continuu de inovare. Complexitatea tendințelor tehnologice care vor apărea în 2022 ar putea fi răspunsul provocărilor cu care se confruntă umanitatea.

Securitate Cibernetică

Una din noile tendințe tehnologice va viza securitatea și implicit predispoziția sistemelor IT la factori de risc. Este esențial ca nivelurile securității cibernetice să fie integrate cât mai bine în organzații, deoarece un atac cibernetic poate avea efecte de la nivelul companiei până la consumatorul final. Un nivel ridicat de securitate cibernetică va fi un indicator la fel de important ca un rating. De aceea, organizațiile vor fi nevoite să își îndrepte atenția în a deține o valoare ridicată în ceea ce privește indicatorii de securitate.

Internet of Things (IoT)

IoT rămâne în continuare un element central al trendurilor tehnologice pentru anul 2022. Majoritatea dispozitivelor presupun o conectivitate Wi-Fi. Conectivitatea le permite coexistența în mediul online. Datele sunt stocate și analizate, prin urmare, sistemele IoT pot ajuta companiile să își îmbunătățească siguranța, eficiența și luarea deciziilor. Aceste tehnologii permit un nivel ridicat de predictibilitate în ceea ce privește mentenanța, îmbunătățesc asistența medicală și serviciile destinate cliențiilor, dar și multe alte lucruri.

Standarde de calitate software

Calitatea va fi una dintre tendințele tehnologice în 2022 dar și în anii următori. Serviciile software vor fi încorporate în lucrurile pe care le folosim tot mai frecvent în viața noastră de zi cu zi.

Automatizare

Automatizarea va fi unul dintre pilonii centrali în anul 2022. Producția se bazează pe eficiență. Cu alte cuvinte, folosirea tehnologiilor în sectorul industrial, precum automatizarea proceselor robotizate, procesarea limbajului natural sau procesarea documentelor, continuă să scadă nevoia umană pentru diverse sarcini.

Analize predictive

Analiza datelor, consolidarea acestora și analizele predictive vor domina industria IT. Tehnicile avansate de analiză predictivă sunt utilizate în securitatea cibernetică și IoT. Instrumentele de analiză predictivă vor revoluționa aproape orice industrie și totadată diverse domenii de afaceri.

Inteligență artificială

Tehnologia AI oferă beneficii extraordinare, dar există încă provocări și riscuri în ceea ce privește securitatea datelor, confidențialitatea și totodată etica digitală. Industria IT va continua să dezvolte și să impună diverse principii și politici etice comune. Sistemele de inteligența artificială își vor crește influența în următorul an. Companiile din zona aceasta își pregătesc tehnologiile pentru industrii cât mai diversificate, inclusiv asistență medicală, securitate cibernetică și producție. Piața AI a fost evaluată la 35,92 miliarde de dolari în 2020. Până în anul 2028 aceasta va atinge 360.36 miliarde de dolari.

Web 3.0

Web 3.0 va fi una dintre următoarele tendințe tehnologice de interes, încorporând servicii bazate pe inteligență artificială, arhitecturi de informații descentralizate și edge computing. Arhitecturile de date descentralizate transformă tranzacțiile de la persoană la persoană. Edge computing și ascensiunea 5G accelerează conexiunile utilizatorilor. Aceste trei tendințe tehnologice se vor reuni pentru a crea una dintre următoarea tendințe tehnologice.

Cloud Computing

Odată cu apariția Covid-19 integrarea serviciilor de cloud computing a fost mai ușoară în mediul corporate și implicit în mediul de afaceri. Experții preconizează că industria IT va influența inovarea tehnologiei în anul 2022. Drept urmare 94% dintre întreprinderi folosesc deja servicii cloud. Se preconizează că piața va atinge suma de 623,3 miliarde de dolari până în anul 2023.

Criptomonedele

Tehnologia blockchain este adesea asociată cu criptomonede precum este și Bitcoin. Acestea oferă un grad ridicat de securitate. Blockchain reprezintă o grupare de date care nu se pot modifica sau elimina iar accesul asupra datelor este restricționat. Blockchain este o modalitate sigură și de încredere care permite supravegherea tranzacțiilor. Multe industrii folosesc tehnologia blockchain. Ca urmare, există o cerere ridicată de experți în acest domeniu.

Data fabric

Datele sunt esențiale pentru eficacitatea strategică și operațională. Accesibilitatea asupra datelor a fost prioritară de o perioadă încoace. De-a lungul timpului, accesarea informațiilor pe diferite platforme și aplicații a reprezentat o provocare.

Data fabric este una din tehnologiile care asigură disponibilitate si access asupra datelor pe diverse platforme, facilitând accesul la date de oriunde este nevoie, indiferent de localizarea unui utilizator. Data fabric utilizează conceptul de analiza pentru a sugera în mod activ unde ar trebui să meargă datele și cum ar trebui modificate.

Hiperautomatizare

Următorul nivel al automatizării presupune eficientizarea anumitor procese, având un impact semnificativ și totodată rapid asupra diverselor proceselor. Hiperautomatizarea va permite angajaților să se concentreze asupra celor mai dificile probleme pe care de cele mai multe ori nu si le imaginau că le pot rezolva. Gartner recomandă ca echipele de hiperautomatizare să se concentreze pe viteză, calitate și îmbunătățirea procesului decizional. Gartner definește Hyperautomatizarea ca o „abordare disciplinată, bazată pe identificarea, verificarea și automatizarea rapidă a cât mai multor procese menite să vină în intâmpinarea nevoilor afacerilor”. Robotic process automation (RPA) este un model ce presupune modificarea sau automatizarea diverselor procese, și reprezintă una dintre tendințele tehnologice.

Ritmul tehnologic a devenit tot mai accelerat odată cu trecerea timpului, dar tendințele tehnologice se află într-o continuă schimbare, fiind valoroase și de interes. Pe viitor, aceste tendințe tehnologice vor fi din ce în ce mai inovatoare și mai creative.

Ai nevoie de parteneri pentru servicii de software development?

Contactează-ne pentru mai multe informații!

Urmărește-ne pe social media