5 industrii care pot trece la industry 4.0 cu ajutorul IoT

Într-o lumea în continuă schimbare, companiile de software development au investit tot mai multe resurse financiare și de timp în zona de IoT (Internet of Things). Iar toate acestea se datorează faptului că IoT e una din tehnologiile cele mai utilizate, care facilitează transferuri de date și totodată este una dintre industriile care înregistrează profituri considerabile. Conform unui studiu realizat de Fortune Business Insights, segmentul IoT a atins volumul de 381.30 miliarde de dolari în anul 2021, iar până în 2028 se preconizează că va ajunge la 1,854.76 miliarde de dolari.

Dispozitivele au algoritmi puternici în spate, iar aceștia pot moderniza sectoarele industriale, pot reduce cheltuielile, sau pot spori eficiența și totodată elimina riscurile. Aplicațiile care integrează sisteme IoT în procesele de producție aduc beneficii companiilor care le folosesc pentru optimizarea activităților.

Și astfel, un nou termen a luat ființă: Industria Internet of Things, sau IIoT. Și industria care folosește IioT trece la versiunea de Industry 4.0.

Care sunt industriile care pot beneficia de industry 4.0 prin intermediul sistemele IoT?

Automotive

Pe lângă beneficiile pe care le are această industrie din utilizarea sistemelor IoT pentru liniile de producție, senzorii pot detecta defecțiuni ale vehiculele aflate deja în tranzit și pot furniza șoferului informații detaliate, dar totodată pot oferi și recomandări. În urma informațiilor furnizate de sistemele IoT, producătorii și furnizorii de automobile pot afla mai multe despre funcționarea autovehiculelor dar totodată îi pot informa și pe proprietarii acestora.

Healthcare

IoT oferă multiple beneficii industriei healthcare. Aceste sisteme pot fi de ajutor personalului medical prin intermediul informațiilor furnizate de senzorii diverselor echipamente medicale, precum scaunele mobile. Acestea pot fi monitorizate în timp real prin intermediul aplicațiilor IoT, astfel încât să poată fi localizate cu ușurință, permițându-le cadrelor medicale să monitorizeze starea de sănătate a pacienților. Aceste sisteme pot monitoriza echipamentele medicale pentru a asigura o utilizare adecvată a acestora în condiții optime.

Industrie producătoare

Producătorii pot obține un avantaj competitiv prin monitorizarea liniei de producție, și totodată pot detecta defecțiunile echipamentelor de producție cu ajutorul senzoriilor, pentru a se lua măsuri de remediere în timp util. Senzorii au capacitatea să măsoare dacă producția este compromisă. Cu ajutorul semnalelor primite de la senzori, producătorii pot verifica rapid dacă echipamentul funcționează în condiții optime, sau acesta poate fi scos din funcțiune până când este reparat. Acest lucru permite companiilor să reducă costurile de operare, să obțină un timp de funcționare mai bun și să îmbunătățească gestionarea performanței activelor din dotare.

Retail

Când vine vorba de retail, sistemele IoT permit o multitudine de funcționalități companiilor de retail precum: gestionarea stocurilor, îmbunătățirea experienței clienților, optimizarea lanțului de aprovizionare și totodată reducerea costurilor operaționale. Rafturile inteligente dotate cu senzori de greutate pot colecta informații bazate pe sistemul RFID, prin intermediul căruia pot trimite date către platforma IoT pentru a monitoriza stocurile. De asemenea aceste sisteme au capacitatea să trimită notificări în privința epuizării stocurilor, facilitând astfel procesul de inventariere.

Transport și Logistică

Sistemele de transport și logistică beneficiază de o multitudine de aplicații IoT. Flotele de mașini, camioane, nave și trenuri care transportă marfă pot fi redirecționate în funcție de condițiile meteorologice, disponibilitatea vehiculelor sau a șoferului, toate acestea fiind posibile cu ajutorul datelor furnizate de senzorii IoT. Managementul stocurilor ar putea beneficia de senzori pentru monitorizarea și controlul temperaturii. Astfel, anumite industrii precum: cea alimentară sau a băuturilor, industria floristică sau cea farmaceutică, dețin adesea stocuri care pot fi afectate de temperatură. Aceste industrii ar putea avea beneficii de pe urma sistemelor de monitorizare IoT, furnizând date în timp real legate de fluctuațiile de temperatură, pentru a evita consecințele negative.

Siguranță generală

Pe lângă monitorizarea dispozitivelor fizice, IoT poate fi folosit pentru a îmbunătăți siguranța lucrătorilor din anumite industrii, precum: minerit, extracția petrolului și a gazelor naturale, a hidrocentralelor sau centralelor chimice. Sistemele bazate pe tehnologia IoT pot detecta posibilele riscuri și totodată pot trimite notificări în timp util pentru a fi luate toate măsurile ce țin de siguranță. De asemenea aceste sisteme pot monitoriza sănătatea și condițiile de mediu ale angajaților.

AROBS Transilvania Software, oferă soluții de software development cu expertiză în diverse domenii, printre care și IoT, industrie care contribuie constant la îmbunătățirea productivității operaționale și totodată la atingerea obiectivelor de business.

Urmărește-ne pe social media