Nordlogic by AROBS a implementat platforma pentru automatizarea extragerii prețurilor medicamentelor în procesul de referențiere din Republica Moldova

AROBS_NL_Nordlogic by AROBS has implemented the platform to automatize medicines price extraction_hero_ro

Nordlogic by AROBS a implementat platforma pentru automatizarea extragerii prețurilor medicamentelor în procesul de referențiere din Republica Moldova

Cluj-Napoca, 23 mai 2025 Nordlogic by AROBS, parte a Grupului AROBS, cea mai mare companie de tehnologie listată la Bursa de Valori București, a implementat cu succes platforma pentru automatizarea extragerii prețurilor medicamentelor în procesul de referențiere din Republica Moldova.

Soluția de eHealth, destinată Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din Republica Moldova (AMDM), facilitează calcularea prețurilor medicamentelor conform metodei de referențiere externă, utilizând surse oficiale de preț din mai multe state europene.

Proiectul face parte dintr-un efort mai amplu susținut de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), prin biroul său din Republica Moldova și cu sprijinul fondurilor UE, pentru a îmbunătăți accesibilitatea medicamentelor și alinierea Republicii Moldova la standardele Uniunii Europene în materie de reglementare a prețurilor farmaceutice. Această inițiativă vizează creșterea transparenței și eficienței procesului de stabilire a prețurilor medicamentelor, contribuind astfel la optimizarea politicilor de sănătate publică din țară. OMS a anunțat, recent, finalizarea proiectului, pe site-ul propriu, aici: https://www.who.int/republic-of-moldova/news/item/06-03-2025-digital-automation-tools-improve-access-and-affordability-of-medicines-in-the-republic-of-moldova.

Selectarea Nordlogic by AROBS pentru acest proiect de importanță strategică pentru Republica Moldova reconfirmă poziția grupului nostru ca jucător internațional în dezvoltarea de soluții software avansate pentru sectoare critice, inclusiv eHealth și guvernanță digitală. Prezența noastră la nivel global și parteneriatele cu organizații internaționale ne permit să aplicăm expertiza acumulată în proiecte care au un impact pozitiv asupra comunităților. Digitalizarea procesului de referențiere externă a prețurilor medicamentelor va aduce beneficii concrete pentru sistemul de sănătate din Republica Moldova, contribuind la transparență și eficiență operațională. Ne bucurăm să contribuim la eficientizarea sistemului de sănătate din această țară și să punem tehnologia în slujba unor obiective care aduc valoare în societate”, a declarat Voicu Oprean, fondator și CEO al AROBS.

Platforma dezvoltată de Nordlogic permite extragerea automată a informațiilor din baze de date oficiale de preț din România, Bulgaria, Serbia, Croația, Slovacia, Lituania, Ungaria, Cehia și Grecia, procesarea și organizarea acestora într-o bază de date unificată disponibilă în limbile română și engleză, precum și implementarea unui algoritm de calcul bazat pe metodologia stabilită printr-o hotărâre a guvernului din Republica Moldova publicată în 2023. Instrumentul include o interfață intuitivă pentru utilizatori, facilitând efectuarea rapidă a calculelor și oferind opțiunea de actualizare manuală a prețurilor.

Automatizarea procesului de referențiere externă a prețurilor medicamentelor este un pas esențial pentru creșterea transparenței și eficienței în stabilirea prețurilor farmaceutice pe teritoriul Republicii Moldova. Platforma pe care am dezvoltat-o va reduce semnificativ timpul necesar calculului prețurilor, iar AMDM poate monitoriza și actualiza periodic prețurile medicamentelor într-un mod precis și eficient, reducând semnificativ erorile umane„, a declarat Ovidiu Codreanu, COO, Nordlogic by AROBS.

Prin această colaborare, compania își reafirmă capacitatea de a transforma procese esențiale prin tehnologie, contribuind direct la eficientizarea sistemului de sănătate din Republica Moldova. Acest proiect este unul dintr-o serie mai largă de platforme și soluții create de companie pentru organizații interguvernamentale.

Urmărește-ne pe social media

AROBS menține ritmul de creștere în primul trimestru din 2025 și continuă extinderea internațională

raport financiar T1 2025

AROBS menține ritmul de creștere în primul trimestru din 2025 și continuă extinderea internațională

Cluj-Napoca, 14 mai 2025 – AROBS Transilvania Software (BVB: AROBS), companie antreprenorială de tehnologie listată la Bursa de Valori București, raportează o cifră de afaceri de 120 milioane de lei la nivel consolidat în primul trimestru din 2025, în creștere cu 14% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, EBITDA de 17 milioane de lei, +2% față de T1 2024 și un profit net de 6 milioane de lei. 

„Primele trei luni ale anului 2025 au fost marcate de provocări semnificative, atât în plan economic, cât și politic, dar AROBS a demonstrat, încă o dată, capacitatea de a se adapta și de a genera valoare într-un mediu dinamic. În ciuda incertitudinilor economice și fiscale din România, determinate de contextul electoral și măsurile bugetare aflate în discuție, am reușit să înregistrăm o creștere solidă a cifrei de afaceri, confirmând reziliența modelului nostru operațional. Privind înainte, ne concentrăm pe două acțiuni strategice: deschiderea de noi birouri de vânzări și centre de livrare în SUA și Marea Britanie și finalizarea achizițiilor care sunt într-un stadiu avansat de negociere. La nivel național, stabilizarea mediului politic și economic va fi esențială pentru deblocarea proiectelor de digitalizare, atât în sectorul public, cât și în cel privat. Pe plan internațional, continuăm să investim în inteligență artificială, big data și securitate cibernetică, tehnologii care vor redefini industria IT în următorii ani”, a declarat Voicu Oprean, fondator și CEO al AROBS. 

În ceea ce privește activitatea segmentelor de business ale grupului, segmentul de „Servicii Software” a generat venituri de 72 milioane de lei în T1 2025, în scădere cu 17% față de aceeași perioadă din 2024, pe fondul încetinirii cererii în sectorul de Automotive, care a început anul trecut și al cărei impact a fost anticipat și în acest trimestru. Cu toate acestea, acest segment a continuat să aibă cea mai mare contribuție la cifra de afaceri a Grupului, cu o pondere de 60%. Veniturile din cel de-al doilea segment de business, „Produse Software”, au crescut cu 20% față de primul trimestru din 2024, ajungând la 22 milioane de lei în primele trei luni ale acestui an. Acestea au reprezentat 18% din cifra de afaceri totală. Creșterea înregistrată la nivelul acestui segment confirmă succesul strategiei AROBS de diversificare și realizarea de investiții în produse proprii.   

Segmentul de „Sisteme Integrate”, reprezentat de AROBS Systems a înregistrat o performanță remarcabilă în primul trimestru din 2025, generând venituri de 26 de milioane de lei, datorită unor proiecte strategice precum cel semnat la finalul anului trecut cu Casa Națională de Pensii Publice.  

De asemenea, AROBS a anunțat, la finalul primului trimestru al anului 2025, un proiect strategic din categoria B2A (Business-to-Academia) – cel mai amplu demers de digitalizare din învățământul românesc, care va fi implementat la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. 

„În primele trei luni ale anului, am continuat să aplicăm măsuri de optimizare a costurilor și alocare eficientă a resurselor, ceea ce ne-a permis să menținem o marjă EBITDA de 14%, în ciuda unui context economic complex. În această perioadă, am consolidat poziția de numerar cu un plus de peste 20 milioane de lei, ajungând la un nivel de 280 milioane de lei față de finalul anului trecut. De asemenea, menținem un grad redus de îndatorare, reflectat de un raport între datoriile bancare și EBITDA normalizată anualizată de 0,96. Aceste elemente ne asigură flexibilitatea necesară pentru a susține investițiile strategice planificate și pentru a valorifica oportunitățile de creștere la nivel internațional”, a declarat Bogdan Ciungradi, CFO al AROBS. 

Pe plan internațional, AROBS a continuat planurile de extindere prin achiziții strategice. În prezent, Grupul este în curs de achiziționare a 70% din capitalul social al unei companii de software din Nevada, cu aproximativ 60 de specialiști, consolidând astfel prezența AROBS pe piața americană. Aprobarea acestei tranzacții va fi supusă votului în cadrul Adunării Generale Extraordinare din 28 mai 2025. Totodată, pe parcursul primelor trei luni din 2025, compania a continuat să investească în deschiderea de noi birouri de vânzări și centre de livrare în SUA și Marea Britanie, pentru a susține creșterea pe piețele internaționale. 

AROBS Transilvania Software este listată pe Piața Principală a Bursei de Valori București, categoria Premium, începând cu data de 25 septembrie 2023.  

Urmărește-ne pe social media